2010. április 30.

brzezina

innen


(érdekes, hogy a többi munkája a nőnek elég giccses, de ez meg a jól lehatárolt téma miatt milyen finom.
s ha lengyelek, akkor már kapjon egy linket az a gyönyörű régi Wajda-film)

2010. április 29.

KÖLTSÉGEK, ÁPRILIS

amint látszik, a ház számára nem nagy összegből el lehet indítani változást, a saját zsebemhez mérten viszont azért ez már komolyabb kiadás, ezért aki palántával, vagy egyéb aprósággal hozzá tud járulni a jövőben, az szóljon, adjon, jöjjön, segítsen! Köszi.
donátortáblákról meg majd beszélünk ;->

következő ültetés, május 1., kilenc óra

2010. április 28.

birjoza

Ivan Bilibin és az orosz népmesék titokzatos nyírfaerdői:

(a Világszép Vaszilisza című mese illusztrációi közül)

nyírfaliget

ahogy elültettük a nyírfát és nézegettem, pár nap alatt arra jutottam, hogy ezt nem is így kellene, hanem kis csoportban, négy-öt fácskát legalább. igazából úgy is szokták.
ezt a kis csoportot példának a Margit-szigeten fényképeztem:
A nyírfák jól bírják az egymáshoz közeli ültetést is, az ágszerkezetük is megengedi, a lombjuk szellős, nem olyan zárt, mint pl a vadgesztenyének, átengedi a fényt, és a fehér törzsek ritmusa nagyon szép.
Ősszel lehetne ültetni még párat mellé.
Medve a nyíresben

2010. április 27.

a képzelet kihívása

na, ide tessék egy ősparkot vizionálni! ide szúrtam le azokat a meglehetős nyiszlett kis botocskákat, amikből ha Isten is úgy akarja, ti meg locsoljátok, akkor egy borostyánkapu lesz!
közelképek alább:
elismerem bizonyos képeken nem könnyű megtalálni a célszemélyt, de innen szép győzni. hogy mégis kicsit javítsam az esélyeket, előgyökereztettem őket, és egy húszkilós mediterrán virágfölddel (1990 ft) aláágyaztam nekik.

2010. április 26.

padok

furcsa, hogy ilyen kis bénán vannak elrendezve a padok mindenhol, sokkal barátságosabb lenne, ha nem egy üres placcot raknának körbe egymástól távol, hanem egymáshoz közeli szembefordított padok lennének itt-ott. ad absurdum asztallal a kettő között! valamikor még olyat is láttam lakótelepi utcabútorként (Újpesten talán?), hogy a betonasztalba "intarziáztak" egy sakktáblát a sötétebb és világosabb massza felhasználásával. És tényleg üldögéltek ott délutánonként bácsik akik sakkoztak, csapat kibiccel. Kicsit hasonlított a Kubában az utcán, udvarokon, kisvendéglőkben dominózó öregekhez.
Itt meg egy újabb példa Kecskemétről. (Az újsághír 2005-ös, láthatóan médiaesemény van, érdemes lenne megfotózni újra, hogy megvannak-e még, és milyen állapotban, hogy néz ki a hétköznapokon. Ha valaki Kecskeméten jár...)

ps:
haha, éppen most kubázták le a választókerületet a szoci győzelem miatt több fórumon! :D

hát, akkor ezva.

2010. április 25.

borostyánkísérlet


Majd csinálok este tágabb képet, hogy hol is vannak pontosan, és kérlek, segítsetek az öntözésben, mert csak úgy van esélyük!
tegnap az öntözésben, és a múltkor elültetett fák körüli vízgyűjtő tálca ásásában is segített az egyik bácsi, aki a padon szokott üldögélni. Arra is kaptam ígéretet, hogy ő nem fogja eldobálni a szemetet. és ezek után talán tényleg nem fogja.

AMINK VAN

2010. április 24.

AMINK VAN - aranyka, fügelevelűfű, galambbegysaláta, Isten búzája, kakukkvirág, kisfecskefű...

...mennyei árpa, papsaláta, szentgyörgysaláta, trencsénimanna, varjúmogyoró - a kertünkben nyíló kedves és látványos salátaboglárkát ismerik ezen a sok különböző néven a magyar nyelvterületen.
Tavasz elején nyílik és rövid idő alatt elvirágzik, az egyik legkorábbi tavaszi virágunk. Mire ez a bejegyzés elkészült, már egy sincs belőle, pedig két-három hete még - ahogy a képen is látszik - összefüggő felületként borította el a kert árnyékosabb felét. Évelő növény, jövő tavasszal újra számíthatunk rá, az árnyékos, nyirkos, agyagos talajt kedveli. Ezt itt.
Kis kerek szívforma leveleiből, ahogy népi nevei is mutatják, egykor a tavasz első friss salátája készülhetett. Magas C-vitamin-tartalma miatt a népi gyógyászatnak is fontos növénye volt, a tél végére kialakult vitaminhiányon segített, skorbut kezelésére is használták.
Saláta készítéséhez virágzás előtt célszerű a leveleket szedni. Több egyszerű receptet is találhatunk az elkészítésére, például Fűszeres Eszternél olvastam itt és itt, de néhány elkészítési mód a Terebess oldalán is található. Gyűjtésekor arra kell vigyázni, nehogy összekeverjük a külsőre hasonló, azonban mérgező mocsári gólyahírrel (a szirmok száma és formája azért eligazít)
A téren található növények legyűjtését nem csak kertvédelmi okokból, hanem a talaj és a levegő szennyezettsége miatt sem javasolnám jó szívvel, de erdőben járva esetleg érdemes megkóstolni.
A boglárkának gazdag a kulturális beágyazottsága is szerte Európában, ebből a wikipédia vonatkozó lapja mazsolázgat. (személyes kedvencem az a kis történet, hogy Wordsworth síremlékére boglárkát szerettek volna vésetni, de helyette véletlenül vérehulló fecskefüvet vésettek. komp akart lenni, de nem komp lett. elnézést.)

2010. április 23.

következő ültetés, április 25


a teret a keleti oldalon határoló trafóház körül vannak nyomai, hogy valaki hagymás virágokat ültetgetett, dolgozgatott, de annak is, hogy folyamatosan gyomlálgatni, karbantartani jelenleg nincs kapacitás. meg annak is, hogy mások meg ezt-azt kihajítanak az ablakon vagy arra jártukban engednek ki a kezükből feleslegessé vált dolgokat. A csikk, pálinkásüveg nem is olyan meglepő, de pl itt mentem el heteken át egy összetört tévé mellett, míg végül az első takarításkor kivittem a buszhoz járdaszegélyre, szúrjon már szemet közterületeseknek is. Itt látható az is, hogy bár a betont a legidőtállóbb építőanyagnak tartjuk, de ha az építőanyag rossz minőségű, akkor ez leginkább a hosszú agóniát jelenti. Mállik, porlik, a vasszerkezet rozsdásodik hosszú évtizedeken keresztül, amíg teljesen megadja magát. De mégis ez a betonárkád valami, amiben van fantázia. Ha kevésbé lenne árnyékos helyen, futórózsával lehetne próbálkozni, az szépen el tud bokrosodni, és nem nagyon igényes.
Vasárnap elültetek oda néhány kis borostyántövet, az ugyan lassan növekszik, viszont elég szívós, ha megerősödik szép takarófelületet képez, és ráadásul örökzöld. nincs túl sok belőle, így nem is nagy munka, de ha valakinek van kedve segíteni, nagyon örülnék neki.
Hosszabb távon az öntözésében kéne segítség, hogy megmaradjanak.

2010. április 22.

éjjel szól a fülemüle

most van szezonja a dalolásnak. a Magyar Madártani Egyesület még madárdalhallgató kirándulásokat is szervez erre az eseményre minden évben, de aki angyalföldi, annak elég kisétálni a Margitszigetre, ahol én is hallottam a napokban hazafelé biciklizve. jellemzően késő este, éjszaka hallható.
 kép az MME honlapjáról

hát így

április 10-én ültettünk, és azóta jó sok eső esik, de kell is nekik nagyon
dréncsövet nem kaptunk sehol, amit a terv szerint leástunk vona mellé, esetleg még utólag lehet óvatosan.

Mi ez a blog - kis bevezető utólag 2.

amint látjátok, ez a blog egy félkész játszótér,
formailag és tartalmilag is,
ötletek és egyéb törmelékek.
a célja, hogy legyen egy felület, ahol meg tudjuk beszélni a közös dolgainkat, ha van rá igény.

én elsősorban a ház előtti kertre gondolok (bocs, a fejemben kert, valójában csak egy tér), de pl jó lett volna  beszélni arról is, hogy ki mit gondol a fűtéskorszerűsítésről amit a Főtáv kínált, és amiről most már erősen úgy tűnik, hogy lecsúsztunk, ill bekerülhetne igény szerint bármilyen közérdekű téma, ami a házzal kapcsolatos.

ezenkívül jó lenne az is, ha majdnem fórumként tudna működni, ami összeszervezi alkalmi közösséggé az itt lakókat, hogy kis időráfordítással jobbá tudjuk tenni a ház körüli közvetlen környezetet, ami által kellemesebb lenne itt élni (a kiinduló adottságok jók), és nem utolsósorban az ingatlanok értéke is növekszik egy gondozott környezetben.
örülök minden hozzászólásnak vagy észrevételnek, sőt esetleges társszerzőknek is, mert kevés időm van a bloggal foglalkozni a viszont jó lenne látványos eredményeket elérni közösen.

azért csináltunk már ezt-azt:
- megfogalmaztam és kiragasztgattam hirdetéseket, többen segítettek hozzászólásokkal, véleménnyel
- az első elmaradt akció után második nekifutásra összeszedtük a szemetet, rengeteg csikket, felesüveget miegymást, és összegereblyéztük a tavalyról itt maradt avart, hogy kicsit lélegzethez jusson a talaj.
- a salátaboglárka szépen kivirágzott, hogy bekerüljön a blog fejlécébe.
- másodszor is összeszedtük a két hét alatt felgyűlt szemetet, és elültettünk egy nyírfát és egy szomorúfüzet.

az eszközpark, amivel eddig rendelkezünk:
- egy ásó
- egy lapát
- 4 lombseprű
- egy talicska

amit még vásároltunk:
- két facsemete (nyír, fűz)
- egy zsák biohumusz
- cövek a fához
- szemeteszsák
- eldobható kesztyűk a szeméthez

ezeket a  beszerzéseket körülbelül fele-fele arányban saját zsebből, ill a ház vagyonából intéztük.
(részleteket érdeklődésre)

ami kellene még a közeljövőben:
- slag
- még növény (bodza, aranyeső, berkenye, alkörmös, egyéb,lehetőleg őshonos, de legalábbis nem tájidegen cucc)
- dréncső

amihez külső (önkormányzati) segítség kellene, de nagyon jó lenne ha megvalósulna:
- tereprendezés ősszel (a talaj fellazítása, elegyengetése, részben géppel)
- a termőréteg megújítása, jó minőségű föld idehozásával (ami most van, az leginkább sitt betakargatva
- füvesítés
- az egykor gyöngykavicsos részek kitakarítása, megújítása

Mi ez a blog - kis bevezető utólag

amikor pár éve megvettem a lakást, akkor még a homokozó homokozó volt, bár látszott, hogy nem bonyolít túl nagy forgalmat. és volt talán két hinta is. már benne jártunk az ősznek abban a szakaszában, amikor a lombok a legszebb sárgák, és a délutáni súrlófényben valami szolid kis szépség oldódott ki a falakból, egy elfelejtett külvárosi gyerekkor. aztán később már láttam, ahogy finom de határozott előrenyomulásokkal terjeszkedik a lepusztultság és sajnáltam.
a második lépésben a múlt ősszel vettem itt a váci úti obiban egy kis fügefát. aztán megszerettem, és megsajnáltam, nem mertem kiültetni a télbe.
hogy túl kicsi még, és könnyen kitörik, kifagy, lepisilik, vagy összetöri valaki.
igazából ez a fügefa indította el az egészet,
hogy kéne neki egy védettebb, kedvesebb környezet.
és végső soron nekünk is.

ez volt a lírai bevezető.
most gyorsan írok egyet a praxis felől.

2010. április 11.

azabaj

- jó reggelt, mi takarítottuk ki a parkot itt két hete, biztos látták, összegereblyéztünk, meg összeszedtük itt a szemetet... és azt szeretném kérni, hogy ne dobálják el a csikkeket meg a kupakokat, hanem dobják oda a szemetesbe.
- megmondom én mi a baj tündérke, kéne ide egy konzervdoboz, felszögezve és kész.
- ez tényleg jó ötlet, felszögezne ide egy konzervdobozt?
- én?!? mér szögeznék én?
- hát, mert maga cigarettázik, én nem.
- és?
- jó, majd akkor én felszögezek, vagy kitalálunk valamit.
- megmondom én mi a baj, nem akarom én megbántani tündérke, de én hatvan éve lakok itt. egyébként is kértem én magát, hogy szedje össze? nem kértem.

tervezek logót

elültettük tegnap az első fákat, és mára nem törték ki őket. ez szerintem már siker.
féltem éjszakára kint hagyni őket a sötétben egyedül.