2011. február 28.

egyelőre a

posztapokaliptikus a megfelelő jelző a fényviszonyokra - az örökös porfelhőn többé nem tör át a fény - , de a hétvégére hét-nyolc fokot, és ragyogó napsütést ígérnek, már csak a rózsáknak kell megérkezniük.


2011. február 22.

A kis

Utópia, hogy Meilland-rózsák nyíljanak a téren?

egy kifinomult ízlésű kommentelő azt a javaslatot tette, esetleg próbálkozzak meg néhány tő rózsa telepítésével.
Tovább konzultálva a témában kiderült, ha a szándék megvan, épp időszerű volna rendelni kertészetből, a fagyok elmúltával ki lehet ültetni, és még az első hajtások kibújása előtt metszeni. Nem is nagyon drága, néhány száz forintból megoldható kísérlet. Erkélyen is lehet sikerrel nevelni néhány tövet, annak az az előnye, hogy nem teszik tönkre mások, és jobban lehet az időjárástól is védeni, hátránya viszont, hogy soha nem lesz olyan erős és gazdag, mint egy szabadföldben, jó körülmények között élő rózsa.
A Máglya köz számára nem nagyvirágú rózsára gondoltunk, inkább olyan fajtára, ami kicsit kevésbé érzékeny a fagyra mint a rózsák általában, szerencsés esetben elbokrosodik, és nem a sokszirmú, kedvelt vágottvirág, inkább a vadrózsára emlékeztető fajta.
Még tavaly nyáron találkoztam a téren egy nyolcvan fölötti bácsival, aki a szemben lévő házban lakik (sajnos a nevét elfelejtettem), ő azt mesélte, régebben éveken keresztül voltak futórózsák a trafóház körüli kis kertben.
A rendelhető tájrózsák közül mutatok néhányat:

 vadrózsára hasonlít az Astronomia ötszirmú virága,
a leírása szerint sövénnyé is nevelhető



a Candia Meillandecor a flamencóra emlékeztet.
talajtakaró rózsa, és csipkebogyót is terem

az Erik Tabarly a két-háromszáz évvel ezelőtti régi fajtákat idézi,
korabeli festményeken is láthatunk hasonló virágokat
ellenálló fajtaként írják le

a Pierre de Ronsard esküvői csokorba illően üde

a Douceur Normande-ból ideális esetben sűrű sövény nevelhető

 A Szőregi Kertészet teljes kínálatában  ITT lehet nézelődni, és rendelni is.
Játsszanak el a gondolattal, megpróbáljuk, vagy esélytelen?
A jobboldalt lévő sávban szavazni is lehet.

2011. február 21.

talált kép

kert mindenhol

hűlt hely

elég sokan, kicsit több mint ötvenen gyűltünk össze február 13-án a helytörténeti gyűjtemény által meghirdetett likőrgyári épületbejárásra. Sajnos a helyszínen az derült ki, hogy bár a Váci út környékén sok érdekes ipari emlék van, ez pont nem tartozik közéjük. Ráadásul a teljesen semmitmondóra gyalult homlokzat mögött ma különböző cégek bérelnek irodákat, így csak az udvarig jutottunk, ahol az egyetlen ideiglenes érdekességet az a lelkes, kíváncsi és sokféle érdeklődőből összeállt csapat jelentette, akik mi voltunk. Hármasban egy sofőrrel beszélgettünk hosszabban, aki harminc éven keresztül vitte szerte az országban az itt készített piát, most kíváncsiságból eljött, és néhány bemelegítő kérdés után mindenfélét mesélt. Külön-külön nem emlékezett márkanevekre, de arra igen, hogy volt az általános háromcsillagos konyak a mindenkinek, és egyfajta limitált szériaként egy ötcsillagos változat, amelyet csak az arra érdemeseknek, elsősorban az egykori pártvezetésnek szállítottak.
A csikorgó hidegben aztán fokozatosan el is szivárogtak a résztvevők. Néhány nosztalgiázó, és pár kézről kézre járó fotó bizonyította, hogy jó nyomon jártunk, itt egyszer valami volt.

a képeket a helytörténeti gyűjteménytől kaptam közlésre

2011. február 17.

a tél mélyén

fagymentes, védett helyeken még februárban is virágoznak bokrok, ezt például a Béke téren fényképeztem a héten kedden. Először azt hittem zanót, de most a képet újranézve nem vagyok biztos benne. Erőteljes, sűrű bokor, ilyenkor is szép, májusban gyönyörű lehet.

2011. február 16.

coming soon - március, munka, mnapsütés!

arra gondoltunk, hogy az első gerillakertészkedési akció
a március 5-6-i hétvégén legyen, és első alkalommal a trafóház körüli kertrészt keltenénk új, tavaszi életre.
a tervekről írok majd részletesebben, ültetendő virágokkal kapcsolatban már kaptunk egy felajánlást, akinek van bármilyen kapcsolódó ötlete, írja meg!

lak


a grúz építészet és a hatvanas évek apartmanházai ihlették a készítőket ebben a projektben. A cél olyan szobrászi alkotás volt, amely egyben lakóhely is.

via dezeen

2011. február 15.

AMINK VAN - az év madara!

2011-ben a SZÉNCINEGE. Amint látszik, máris egy kicsit elbízta magát.
Az ehhez hasonló címosztásokkal általában veszélyeztetett fajokra szokás a figyelmet irányítani, de ez most kivételesen nem így van. A széncinege sztorija kimondottan egy sikertörténet, amely megmutatja, tudatos védelemmel, gondoskodással sokat tehetünk a fajok sokféleségének, a biodiverzitásnak a csökkenése ellen. Annyira sikerült megmenteni, hogy már nem is számít védettnek.
Egyszerű kedves madarak, csapatosan járnak, a hangjuk minden dallamosságot nélkülöző kis csipogás, mint valami oldszkúl kvarcjáték. Csapatban élni megtérül, az ember mindig tanul ezt-azt. Dél-Angliában figyelték meg például, hogy a cinkék megtanítják egymásnak hogyan kell az ajtók elé kitett tejesüveg fóliáját felbontani, ha reggelizni akarnak. Később a technika egész Anglia cinkéi között elterjedt, sőt más madarak is átvették.
Nálunk a téren is lakik cinkecsapat, az ablakba kitett madáretetőből leginkább a napraforgómagot szemezgetik, és a fagyúgolyón is egymást váltják kora reggel. A gallycsonkra szúrt almában már nem annyira hiszek, mert fotókon láttam ugyan almaevő madarakat, de nálam hozzá sem nyúltak sem egyben, sem szeletelve, sem fahéjas almatorta formában.
Hogy mit tehet egy madárbarát, illetve minden, amit tudni akarsz a széncinegéről, de sosem merted megkérdezni, és most én sem írtam meg, az megtalálható ITT
sőt, a Magyar Madártani Egyesület honlapján már arról is lehet szavazni, hogy a  feketerigó az egerész öly, és a vörös vércse közül melyiknek adnánk legszívesebben az év madara címet 2012-ben. A három pályázó portfoliója ITT tekinthető meg.


kép pedig a szokott forrásból.

2011. február 10.

Városi séta, esti tárlat - programajánló

Most vasárnap, február 13-án meghosszabbított nyitvatartással búcsúztatja tavaly szeptember óta tartó kiállítását az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény, ahol több ingyenes programot is terveztek a kiállítás utolsó napjára.
Legérdekesebbnek a fél háromtól induló séta tűnik, az angyalföldi likőrgyár egykori épületét lehet megnézni, a bejárást a gyár egykori igazgatója, Gerencsér Emil vezeti, találkozó a Váci út - Forgách utca sarkon.
Öt órakor Valuch Tibor társadalomtörténész, a Kádár-korszak kutatója tart előadást arról, hogyan vált a Coca-Cola Nyugat-fétissé az államszocialista Magyarországon. Emlékeznek a Megáll az idő-re? :) vagy vannak saját emlékeik erről az időszakról?
Tárgykultúra-, ipar-, életmódtörténet és a papírrégiségek iránt érdeklődőknek zárásként este hat és tíz óra között rendhagyó tárlatvezetésen lehet rész venni, hogy ez mit jelenthet egy likőr-történeti témájú kiállításon, arról csak sejtéseim lehetnek, mindenesetre remélem a legjobbakat.

2011. február 9.

így néz ki forintban, avagy

a siker édes íze!
már az általunk ültetett kis nyírfával tesznek vonzóbbá eladó ingatlant! :)

2011. február 8.

Ács Irén két angyalföldi fotója

1960

1964

A földszinti lakás előtt asztalkából, sámliból meg hokedliből babaházat építő kislányok olyan ötvenhat-ötvenhét évesek lehetnek most. Ezen a képen nincs olyan azonosító elem, ami alapján pontosan meg lehetne mondani, hol készült, a hangulat mégis jellegzetes.
A kamerába mosolygó plakátragasztó(?) bácsi gondolom nem él már, ha mégis, akkor túl lehet a százon. Az egykori helyszínt viszont a Budapest anno… fórumközössége briliáns módon azonosította. Villamos nem jár már ezen a vonalon, az út macskaköves burkolatát is kicserélték rég, a kőkockás járdákat is felszámolták szerte Angyalföldön, a háttérben álló épületet pedig most az őszön bontották le (a google térképén még a helyén van). A hirdetőoszlop a Váci úton, a Dévai utca sarkához közel állt valaha. Innen egy saroknyira, a Váci út 50. alatt található most az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény.
(Azt hiszem kell csinálni egy új fotót ebből a nézőpontból.)

Ács Irén itt szereplő képei a Légyott/Rendezvous című albumban jelentek meg.

2011. február 7.

Pályázati lehetőség

az elmúlt év folyamán többekkel beszélgettünk a kerti szöszölés közben, azokkal is, akik részt vettek a növények ültetésében meg a takarításban, és olyanokkal is, akik a véleményükkel segítettek. Mindenkinek voltak ötletei, hogy mit kellene/lehetne még csinálni, és sok közös vonás volt az elképzelésekben, elsősorban a további növények ültetésével kapcsolatban. Részben emiatt kerestem meg az önkormányzat kertészeti szakembereit, következzen most a pályázatról szóló beszámoló, ahogyan ígértem:
az önkormányzat igyekszik támogatni a közterületek zöld felületeinek gondozottabbá tételét, minőségi javítását (ez egyben megtakarítást is jelenthet, mint majd alább kiderül). A pályázatok másik célja a lakossági együttműködés erősítése egymással, és az önkormányzat közterületes részével, tehát ha jól sikerül, akkor (minimum) két legyet egy csapásra.
Nézzük a részleteket:
Pályázni nem magánszemélyként, hanem társasházként lehet, ezért célszerű a lakók egy részét megnyerni, akiknek van kedvük egy kis időt és munkát hozzáadni a esetleg elnyert pénzhez. Azt remélem, ennek a megnyerésnek egyik eszköze az, hogy most itt gépelek. ;>
a támogatási igényt különböző területrészletekre lehet benyújtani, ezek:
- közterületi előkert gondozása
vagy
- parkolót elválasztó zöldsáv gondozása
vagy
- parkrészlet gondozása
vagy
- fasori sáv gondozása
vagy
- kutyafuttató-gondozás
vagy
- játszótér-gondozás
a lakók által gondozásra vállalt területről az önkormányzati fenntartó mintegy levonul, innentől a lakók tartják karban, ami magában foglalja a locsolást, gyommentesítést, hulladék eltakarítását és a növények gondozását; a munkát az önkormányzat ellenőrzi.
A támogatás összege nem nagy, circa 120 ft/m2, a pontos összeget pedig egy területi felméréssel állapítják meg. Ezért írtam, hogy összességében megtakarítást jelent, mivel innentől az önkormányzatnak ezzel kapcsolatban ellenőri feladata van. De ez nem is baj, inkább lehetőség mindkét fél számára.
Az elnyert összeget
- növények, kerti eszközök vásárlására
- kertészeti szolgáltatások megrendelésére
- reprezentációs költségek fedezésére (haha)
lehet fordítani.
A pályázat benyújtásának a határideje április 20, a nyertesek május közepétől számíthatnak szerződésre, ami ültetni kicsit késő, de jobb későn, mint soha.
A pontos pályázati dokumentáció ITT található meg, a kicsit titokzatos LZVP 2010 név alatt.
Írjanak véleményt hozzászólásként vagy privátban, beszéljük meg!

2011. február 4.

jó munkához idő, jó bornak cégér stb.

Készülnek a blogmatricák. Miután a nyomdával beszéltem, és kiderült, hogy bármilyen formát tudnak stancolni, és nem kerül többe mint egy sima kör vagy négyzet, vérszemet kapva elkezdtem valami egészen bonyolult és frappáns kivágáson gondolkodni. Az alábbi kép engem ábrázol, amint ezen töröm a fejem.

végül azonban győzött a józan ész földhözragadt problémakezelés, és egy egyszerű gyors körmatricánál maradtam. Legközelebb Adobe Illustrator

Újabb történések, együttműködés az önkormányzattal, készülődés a várt tavaszra

A napokban felvettem a kapcsolatot a 13. kerületi Környezetgazdálkodási KNKft-vel, akik a mi házaink körül is végzik a közterületek karbantartását és a parkfenntartást. A cég kertészmérnök munkatársai nagyon kedvesek voltak, és egy egyeztetett időpontban leültünk beszélgetni az együttműködés lehetőségeiről.
Elsőre úgy tűnik, sokféle konstrukcióban lehet pályázati forrásokhoz jutni, bár várhatóan nem nagy összegben, de ahhoz elég lehet, hogy ha közösségi munkát is adunk hozzá, elinduljon valami. Ezekről részletesen írok a hétvégén. Addig is, és ettől függetlenül is érdemes körülnézni a honlapjukon.
Szóba került, hogy az önkormányzat az öntözőhálózat felújítását is tervezi a közeli jövőben, ami azért is volna jó, mert ugyan a tavalyi évben volt bőséges csapadék, így a locsolás nem okozott gondot, de  egy szárazabb évben a környező házaknak nincs arra erőforrásuk, hogy saját költségükön locsoljanak (technikailag erre volna lehetőség a szeméttárolókban lévő vízcsapra kötve a slaugot).
Volt három konkrét kérésem is, az egyik, hogy szállítsák el a halomba gyűjtött sittet, a másik, hogy a kiszáradt, beteg fát vágják ki (helyette tavasszal szeretnénk újakat ültetni), a harmadik pedig a hiányzó szerelvényfedő pótlása. Mindháromra kaptam ígéretet, és ahogy reggel lefotózhattam, egy gyorsreagálású egység az első kérést már teljesítette is! Íme:
a szemét hűlt helye