2011. október 30.

A városjárón láttam, az Andrássyn frissen elkészült csikktartó utcabútorokat. (Onnan van a fotó.)


Amellett, hogy tetszeni nem tetszik, de méltánylandónak gondolom, az első, ami eszembe jutott, róla, hogy a mieinket semmiképp nem a padon ülők fejmagasságába kell majd elhelyezni. A második, hogy kizárt, hogy ezt a felhasználók maguk ürítsék valaha is (bár efelől a saját tervezésem esetén is erős kétségeim vannak, mindenesetre amikor kitaláltam, fontos eleme volt a kocepciónak, hogy így lehessen működtetni). Hogy mennyibe kerülhetett, és meddig lesz a helyén, arra nem is akarok gondolni.

2011. október 20.

2011. október 19.

portré: Tachycineta bicolor


nálunk nem él ez a fantasztikusan elegáns faj, jellegzetes nézése, az ún fecskepillantás mégis segít a meghatározásban. kedves madárkánk extravagáns arisztokrata külsejű rokona az odúfecske.

munka, október

a hétvége mérlege:
- összeszedtük a szemetet.
- 45 zsák levelet söpörtünk össze négyen. A borsos árú Fiskars seprű maximálisan jó befektetésnek bizonyult, kb kétszer olyan gyorsan és hatékonyan lehet vele dolgozni, mint a többivel, ő a kedvenc.
Jó volna, ha a közterületesek minél előbb elvinnék, mert sajnos a megbeszélt helyre kitett zsákok pillanatok alatt odavonzzák a törött háztartási gépektől kezdve az építési törmeléken keresztül a mindenféle kiszerelésben érkező kommunális hulladékot is.

a Máglya közben ültettünk
- egy sárgavesszős somot - a piros annyira szép, többen dicsérgették, pedig elég kis csenevész, megviselte a több hónapos csapadékhiány. megpróbálunk egy vegyes csoportot csinálni. most egy földlabdás, nagy bokrot választottunk, látszik, hogy öntözgették, még most is virágzik.
- négy homoktövist - ez egy igen-igen régóta használt gyógynövény, Tibettől a mediterráneumig mindenfelé használták, nagyon magas c-vitamin tartalma mellett egy csomó egyéb hasznos anyag van benne, immunerősítő, gyulladáscsökkentő, májvédő, a gyógyszer- és az élelmiszeripar is használja. Erdélyben kirándulva sokat szedtünk, nagyon fanyar és nagyon jóízű. Mi nem ezen hasznosságai miatt, hanem a madarak kedvére választottuk a kertünkbe. Kétlaki, az ajánlás szerint egy hímivarú cserje három négy nő beporzásával boldogul el, övék a pálya, reméljük, ilyen szép lesz:




- tíz japán kecskerágót - ezzel a szép kis sövénynekvalóval már többször nekifutottunk, az eddigieket kiirtották, most megint próbálkozunk.
- egy gyönyörű babérmeggyet - kiváló árnyéktűrőként ajánlották. Most nézem, hogy a babérmeggynek még a kártevője is megnyerő, de az esetleírásokat olvasva mégis azt remélem, nem fogunk találkozni.


vincellérbogár

- tíz tő vadszőlőt - ezekkel a beton pergolát tervezzük romantikus-vadregényessé tenni, hogy a buszmegállóhoz vezető út mindig a kaland ígéretét hordozza. Jó volna a szépen pirosodó vadszőlő-leveleket az örökzöld borostyánnal kombinálni, de a tavaly ültetett borostyántövek növekedése mondjuk így, elég visszafogott.

A Tahi útnál leginkább az ültetéssel ment el az idő
A föld itt valamivel jobb, mint a Máglya közben, de még itt is annyira száraz, összeállt és sittes, hogy bőven hasznát láttuk a tavasszal vett csákánynak. Ezzel néhány évek óta otthagyott tönköt is kiforgattunk, eldolgoztuk a helyüket.
- három orgonabokrot indítottunk a jövő felé
- itt is ültettünk egy sárgavessszős somot
- egy kis mogyoróbokrot
- valami zanótnak tűnő dolgot, amit Gábor választott, én meg teljesen elfelejtettem a nevét
- elkezdtünk csinálni egy sövényt a kecskerágóból az egykorvoltak pótlására
- végül visszaépítettük az ellopott ágyásszegélyt, és fogadtuk a gratulációkat az arra járó néniktől (és itt munka közben meghallgattunk egy-egy felvonást, hogy egyébként micsoda emberek vannak, és hová jutott a világ)

A virághagymák még elültetésre várnak, ez az akció egy kis előkészítést igényel.

Az önkormányzattól kis utánjárás után arról kaptunk egy értesítést, hogy mától már (okt. 17-től) működnek a csapok. Még nem próbáltuk ki.
Fotók legközelebb.

2011. október 18.

a lány a hűtővel

van egy régi, elfelejtett tudás az élelmiszerek elektromosenergia-felhasználás nélküli tárolásáról? feléleszthető? népszerűsíthető? adaptálható a jelenlegi életformánkhoz?
Jihyun Ryou nekiállt újragondolni a dolgot.






(Ahogy egy francia hozzászóló említi, Párizsban a ház külső falához épített, belülről elérhető doboz működött egyfajta a kamraszekrényként az év nagy részében, ami tagadhatatlanul jobb megoldás, mint a gerébtokos ablak táblái közé befőttesüvegben eltett bableves, vagy ablakon kilógatott nejlonszatyor, ami nálunk a kollégiumokban, munkásszállókon volt bejáratott dolog.)

Jihyun Ryou honlapja
innen

2011. október 15.

munka, október

gyönyörű nap volt ma, reggeltől sötétedésig dolgoztunk. többen jöttek segíteni is.
nagyon szépek az új növények.










2011. október 14.

felvett fonál

mostanában nem tudtam rávenni magam az írásra, de dolgozni azért dolgoztunk a kertben elég sokat, ma reggel pedig a kertészetben jártunk, hogy holnap elkezdhessük az őszre tervezett ültetést. A levelezést is újra kezdtük az önkormányzattal a félbehagyott vízhálózat ügyében, meglátjuk mi lesz belőle.