2012. március 28.

újabb tulipán bukkant elő!

na, ezen a képen még nem egyszerű megtalálni L tulipánját.
Megnézzük két hét múlva is! ,)
A szemét az ún "védőszemét", a terület minimális megbolygatása növeli a túlélés esélyeit.

néhány kép a tulipánokról

még ezek olyan kicsik, hogy könnyen eltapossák, vagy lenyírják a fűvel együtt, de már az is nagy öröm, hogy kijöttek, a februári fagyok meg se kottyantak nekik, pedig csak pár héttel előtte ültettem.





ide a közelbe ültettem, a díszkút köré, megfordult a fejemben, hogy megkérdezem a néniket, nem néznének-e rá néha, de aztán annyira el voltak merülve a beszélgetésben, hogy nem zavartam meg őket.


kezdenek friss hajtásokat hozni a sövénynek ültetett bokrok. sajnos az már most is látszik, hogy nem egyfoma tempóban fognak fejlődni, amelyikek télen megsérültek, azok le vannak maradva, vagy már nem olyan szimmetrikusak, kevesebb hajtást tudnak hozni stb. ez itt épp egy erősebb növényke:

2012. március 26.

déli hírek

- Reggelente a fakopáncs hangjára ébredek. Sajnos a rigók nagyon megritkultak a környéken a szarkák fészekrabló tevékenysége és agresszív viselkedése következtében. Hazamentek a fenyőrigók is északra. Viszont sétálva szemezgető seregélyekkel lehet találkozni mindenfelé. A galambok szemrehányóan pillantgatak befelé, mióta leszereltem a madáretetőt a korlátról, de nincs mese, itt a tavasz, mindenki járjon ezentúl élelelmért a szabadban. Az abalakot is ideje volt megtisztítani, amit télen elnéztem, hogy összemaszatolnak az eleség körüli sertepertélésben.
- Szombaton (31-én) este az áramfogyasztás környezeti terheire és a takarékosság fontosságára figyelmeztető világkampány, A FÖLD ÓRÁJA lesz 20:30 és 21:30 között. A csatlakozókat mindössze arra kéri a kampány hogy erre az egy órára kapcsoljanak ki minden elektromos áramot használó gépet (a hűtő szerintem kivétel) .)
- Az Átalakuló Wekerle csoport blogjának új hírei szerint április 22-én nagy bemutatkozást tartanak a Gutenberg téren. Családi Sokadalom nevű rendezvényen piac, játszóház, és ökologikus gondolkodásmód terjesztése várható.
- A KÉK Közösségi kertes honlapján látom, hogy holnap (26-án) este méhészkedés programjuk lesz, előadással, mézkóstolással
- Tegnap Gyümölcsoltó Boldogasszony napján az e naphoz kötődő fontos tevékenységekre tett ajánlásokat a Nyest. Talám még ma sem késő ,)

Kinőttek a tulipánjaim

a Cella Trichoránál és a Tahi utcai kútnál is!
a róluk készült képeket este feltöltöm!

A többivel mi a helyzet?

2012. március 25.

mainap


a ligetből hazafelé biciklizve megálltam Gáborék házánál körülnézni a kertben. Szerencsés órában, mert így találkoztam Tímeával, aki a ház észak-nyugati oldalán éppen egy kis virágoskertet fejlesztett az ablaka alatt.


és a közeli pad két oldalára is ültetett néhány virágot. Kis téglakeret jelzi a szimbolikus határokat, kérdés mennyire fogja ez megvédeni őket. Talán ha a nénik alakítanának egy védnöki kört, és szemmel tartanák…






és ráadásul Tímea azt is mondta, hogy már tavaly látta a felhívásunkat a közös kertészkedésre, és idén szívesen jönne segíteni is. És ismerte a KÉK közösségi kertes próbálkozásait is, és, és, és… A saját házunkban tapasztalt közöny után a legapróbb bíztató jelektől is fel vagyok dobva, nemhogy egy ilyen véletlen találkozástól.

Közben még körbefényképeztem pár dolgot.

Az előkertbe néhány hagymás virágot, és árvácskákat ültettek, ez már önálló akció, nem nekünk kellett intézni. A mulcsot fel kell kicsit újítani, még van a pincében egy-két zsák tartalék, éppen a tavaszra gondolva tettük félre. A gránátalma nem biztos, hogy megmarad (most jut csak eszembe, hgoy meg se néztem közelebbről) a füge viszont szép és erős.

A kapu két oldalán a konténerekbe ültetett növények egyre szebbek, látszik, hogy öntözik is őket, és valaki egy jobb napokat látott kiskacsát is elhelyezett az egyikben. Itt les.


Visszavágtam a sárga somot. A mogyoróbokorhoz nem nyúltam, azon azt láttam, hogy tavaly pont jól metszettük, most szépen alakul a friss hajtásaival. A többi bokor is nagyon kedvesen visszaigazolta, hogy kezdők és kísérletezők vagyunk, de teljesen jó úton indultunk metszéssel. nagyon tetszik ahogy engedelmesen sűrűsödik, alakul a formájuk.








A locsolás a legtöbb növénynek nagyon hiányzik, utoljára a februári hó volt komolyabb csapadék, de az régesrég eltűnt már. Sajnos az öntözőrendszer felújításával itt nem haladt semmit az önkormányzat, és kérdés, lesz-e belőle egyáltalán valami. Enélkül viszont a sövény, amit az északi oldalon ültettünk, teljesen kiszáradt, ez kidobott pénz.

Tavaly nyáron egy hosszú munka után, amikor nagyon elfáradtunk, itt ettük a fantasztikus és forró thai levest, és az a két nagy fa adott hűsítő árnyékot, amiknek néhány hete hűlt helye. Bár nincs nagy forgalom, de zajt és por is fogtak az utca felől, és zártabbá, intimebbé tették a mögötte lévő kertrészt. Gondolom legközelebb olyan 30-40 év múlva ehetünk alattuk újra, ha most gyorsan elültetjük.




ez volt a magnóliabokor. hát, ennek annyi. a kertészetben igyekeztünk úgy válogatni, mikor vettük, hogy ne csak egy valamilyen darab legyen az adott árkategóriában, hanem egy kicsinek is szép formájú, arányos növényke.


A Máglya köz parkoló felőli oldalán az egyik korallberkenye rettenetesen megviselt állapotban van. Gondolom az öntözés elhanyagolása sem segített neki, de mivel a többi sokkal jobban néz ki, talán a lépcsőházban lakó kutyák is az okai lehetnek.

2012. március 23.

kösz, megvagyunk

délután nagy nehezen szakítottam két órát arra, hogy megmetsszem az ősszel a kapu elé ültetett sövénykezdeményeket. Aztán meg ha már benne voltam, öntöztem is egy kicsit, mert kezdtek elszáradni. Meg szedtem szemetet, meg metszettem ami épp útba esett, és nagyon kérte. Ebből az alkalomból kaptam hideget, meleget egyaránt. Konkrétan a szomszéd öregasszonytól hogy nyilván nekem nincs férjem, sem két gyerekem, és úgy általában más dolgom sem, mert akkor higgyem el, otthon takarítanék, és nem itt vagdosnék. Azonban metsszem már vissza az ő ablaka alatt is a bokrokat, mert ő tudja hogy a közös képviselő ezért rengeteg pénzt kap, mert látta (!). Aztán egy bizonytalan mozgású férfi állt meg, hogy ugye én vagyok-e az, aki azt mondja, hogy meg kell védeni a fákat, meg szokták is látni, amint éppen megvédem, és hát akkor tényleg én vagyok az, hogy ő ezt nagyon köszöni, de tényleg. Aztán elmesélte, hogy ő egyszer beszélgetett is egy fával, de mivel akkor is be volt rúgva, közben kirabolták. Hogy vasesztergályos volt a Lángban, de az anyukája az tüdőgyógyász. Hogy higgyem el, hogy ott rontotta el az életét, hogy elvette a Pannit, a Tripoliszból. Meg még más efféle dolgokat. De ő micsoda bika gyerek volt, higgyem el. Meg a többiek is. Mindenkit megvertek. Mindenkit megvédtek. Mindeközben sűrűn kért bocsánatot, amiért most is be van rúgva, meg az összekötő elemként befűzött káromkodások után is. Hogy igazán ne haragudjak.

2012. március 21.

újabb gyorsjelentés

április 13. az önkormányzati kertfenntartó együttműködési pályázat beadás határideje. Pályázati felhívás itt.
Ez nem ideális abból a szempontból, hogy csak valamikor május elején lesz belőle konkrétan pénz, mikorra már igen jó lett volna elültetni a növények nagyobb részét, de nagyon jól jön abból a szempontból, hogy még néhány hétig nagyon kevés időm lesz foglalkozni a kerttel.
Egy hete volt a társasházi éves közgyűlés, amire messzebbről úgy gondoltam, hogy beszámolok arról, mit csináltunk az évben, és megpróbálok segítőket szerezni. Esetleg nyomtatok egy példányt a blogból. Aztán ahogy közeledett az időpont, egyre reálisabban kezdtem érzékelni, hogy mire lesz lehetőség, és már csak azt gondoltam, néhány mondatok mondok a kerti munkákról. Aztán a helyszínen az derült ki, hogy a cca 55 lakásból nyolc-tíz ember képviseltette magát. Akiket a leghalványabb mértékben sem érdekelt amit mondtam volna. Hát, nem ezen a környéken lesz a civil áttörés, úgy érzem.
A tervekről viszont ennek ellenére írok hamarosan. Most, ahogy itt gépelek, az ablak alatt épp egy teherautóra pakolják fel az összegyűjtött avart. Ami jó. csak ne a bokrokon keresztül vonulnának le.

2012. március 16.

found

tovább is lesz, most csak épp ez gyorsan. kis kert a tetőn.

2012. március 11.

fenyőmadár, fenyvesmadár, turdus pilaris, ő az



Február végén lemaradtunk sok mindennnel, például a híradással, hogy itt jártak, így most csak utólag emlékezünk meg két képpel a nagy rajokban átvonuló fenyőrigókról. Óbudán, a Margit-szigeten és a Máglya köztől egy-két saroknyira a Rákospatak mentén is többfelé láttunk csapatokat. Ide hozzánk a házak közé nem jöttek be, etetőre főleg nem, a patakparton találtak maguknak bogyós bokrokat.

A fenyőrigók jellemzően Észak-Európa erdeiben élnek, hozzánk a hideg telek elől húzódnak. A telelni érkező madarak mostanában, március második felében már indulnak vissza eredeti élőhelyükre. Nálunk ritka fészkelő, védett.

Ferenczy Károly képe nagyobban most a Nemzeti Galériában, és a metróállomásokon nézhető meg

mainap

hosszú szünet után talán nem is illene szomorú hírekkel indítani, de most ez esik kézre, kis összefoglaló következik, főleg a téli pusztításokról.
Gáborék háza, a Tahi utca 42 elől egyik reggelre ellopták azt a kis örökzöld cserjét, ami egyszer már sikeresen túlélte a szomszédasszony átültetési akcióját, és épp kezdett volna felébredni a tavaszra. Tudtuk, hogy ilyesmivel számolni kell, sokan vannak, akik nem haboznak elvinni, ami épp megtetszik nekik, de azért rosszul esik persze. Ennél rosszabbul járt a kis magnóliafa, amit a dekorativitása miatt a legjobban féltettünk a tolvajoktól. De nem érte meg a virágzást, mert most a napokban összetörték, Gábor szerint leginkább úgy néz ki, mintha biciklivel keresztülhajtottak volna rajta.

A Máglya köz másik oldali udvarában a raklapokból épített rekeszekben továbbra is gyűlik a szemét, ha lesz időnk ezt ki kell takarítani megint, aztán meglátjuk, talán elbontani az egészet.


Az egyik kivágott fa tönkjén újraindultak a hajtások tavaly, valaki egy ihletett pillanatban fel is díszítette. Sajnos, hogy a kreatív ötletet a növény sínylette meg, de hát mindennek ára van.


A lomtalanításból is maradt itt ez-az


Van azért jó is, ide például valaki elkezdett ültetni, gondosság látszik a kifeszített zsinegen is. De hogy ki fog-e hajtani, afelől kétségeim vannak, mert csontszáraz az egész, ezeket a vékony botocskákat jó lett volna öntözni néha.


viszont. ilyen szép volt a délutáni fény nemrég, amikor még ennél is sokkal tornyosabb felhőket kergetett a szél. és nemsokára lombosodnak a fák, helyrehozzuk a régi virágágyást, megmetsszük a bokrokat, ha lesz pénz, akkor folytatjuk a sövények telepítését...