2012. április 30.

Madárbarát városlakóknak



Fülemüle hangja a MMTE oldaláról

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is szervezi az évek óta nagy sikerrel futó Fülemülék éjszakája nevű programját, amelyeken több alkalommal, avatott vezető segítségével lehet megfigyelni legszebb hangúnak tartott madarunkat.
Budapesten legközelebb május ötödikén délután négy órától madárgyűrűzésben lehet részt venni, este hattól kilencig pedig a fülemüle-megfigyelő túrákat tartják. Találkozó az Óbudai-szigeten a "K" híd utáni parkolóban.
az MME honlapján a más városokban rendezett séták között is lehet válogatni.

kép mára


A városi tanya

2012. április 28.

alaptalan remények


van, hogy a legnagyobb elővigyázatosság mellett sem sikerül megóvni őket a felnövekedésig. mások meg minden vihart kiállva, minden valószínűséggel és statisztikával dacolva, megmaradnak végül. Nincs válasz igazán, hogy mikor mi miért.


Cella Trichora, Óbuda

Margit utca


A Balassi könyvkiadó egykori boltjától fölfelé sétálva a Margit utcán sokszor nézegettem ezt a nagyobb házak közé beszorult két kicsit, köztük a régi, lassan kidőlő kapuval, ahogy rágja őket csonkra az idő. Az sokáig nem tudtam, hogy egy nagyon hosszú nadrágszíjtelek fut föl a dombra mögöttük, egészen a Gül Baba türbéig. Tavaly nyár óta aztán azt is tudom, hogy valami nagyon izgalmas dolog készül itt. Hogy pontosan mi, az hamarosan kiderül, az utóbbi hetekben csak úgy füstöl a nagy sürgés-forgásban a Margit utca kilenc. Az események a facebookon is követhetőek, és a közeli jövőben itt is szeretnék beszámolni róluk.




A fotók a közösség fb oldaláról valók, a nevesítettek közülük Bujnovszky Tamás munkái.

2012. április 27.

mit érdemes most



néhány gyors, hevenyészett ötlet Ivettnek arról, miket ültehetne mostanában:


- május eleje alkalmas az uborka ültetésére, ehhez tápkockás növényt jó használni, amelynek már legalább egy kifejlett levele van (a szikleveleken kívül) itt feltétlenül szükség van takaróanyagra eleinte, ami az éjszakai-nappali hőingást kiegyenlíti.
- magról ha ülteted, a magokat ki kell válogatni, hogy csak egészséges magok kerüljenek a földbe.
- salátát és karalábét is lehet májusban ültetni. ezeket lehet az uborkaágyás szélére, mivel kezdetben az uborka nem foglalja el a teljes helyet.
- május közepe felé jó lehet cikóriát ültetni. a fiatal növények fagyérzékenyek, ezért még júniusban is lehet vetni, de azok már nem lesznek olyan vastagok, mint a májusban vetett növények.
- babot is lehet májusban ültetni, a talajjal szemben nem igényes.
- karós babot inkább május második felétől érdemes, jobb hozamra lehet számítani.
- tököt szintén május közepétől jó vetni, május végétől palántásat ültetni lehet.
- cukkinit
- halványítózellert. nagyon finom.
- gumós zellert humuszban gazdag, nedves talajon érdemes ültetni.
- szintén május második felétől érdemes paradicsompalántákat. a hirtelen lehűléseket rosszul bírja a fiatal paradicsomnövény, ezért korábban nem jó, csak ha a talaj már jó meleg
- paprikával hasonló a helyzet, mint a paradicsommal.

- dísznövények közül a legtöbb, amit ágyásba vagy szegélynek szoktak ültetni, szintén fagyérzékeny, ezért annak is inkább a május második felétől eső első napok a legjobbak. rézvirág, büdöske, krizantém, szegfű, oroszlánszáj, rengetegféle egynyári virág közül lehet választani.
- ültetéskor érdemes a talajtakarásról is gondoskodni, mert az részben akadályozza a gyomnövények terjedését, részben segít a talajnak a nedvesség megtartásában. a konyhakertieknél lehet akár száraz fű, szalma, vagy megfontolandó a fekete fólia, amibe ültetéskor kereszt alakban lyukat vágunk a magoknak vagy a növényeknek, a virágoskertnél értelemszerűen inkább a természetesebb hatásokra törekszünk, ezért ott pl különböző fenyőkéreg-darálékokból érdemes választani.

- évelők közül május második felében már csak földlabdásat jó ültetni.

Franz Böhmig Kertészkedés egész évben kézikönyvét használtam.

2012. április 25.

gyorshír

Reciklált anyagokból készülő üvegház-kert az egykori Corvin Áruház belső udvarában, a KÉK közreműködésével (a kert a videón 03:20-tól)
A projektet létrehozó csoport, a Müszi honlapja, és ugyanők fb-n

2012. április 21.

...

egyik délelőtt azt láttam, hogy a rendőrök megint a parkban üldögélőket igazoltatják.


kiszúrtak.


figyelünk, figyelünk? tréfálkoznak a rendőrök.

Sikerek

jobb állapotban végre tettem egy kört szemrevételezni a tulipánokat, és meglepetésre többük már ki is virágzott.
A második meglepetés, hogy a színükön kívül nemigen hasonlítanak a csomagoláson jelzetthez.
Ezek az első képek a Béka kút környékén készültek.
A legrendesebb ez a kis narancsos cirmos volt:


nem az ő hibája, hogy ilyen kis töpszli, hanem valószínűleg az enyém. A késői ültetés miatt a hagyma nem tudott eléggé feltöltődni tápanyaggal, arra gyanakszom. Szegény kis virág igyekezett, aztán ránézett az órájára, jóég, a szárral még sehol se vagyok, namindegy, mostmár a virágra kell rátérjek!

Ezt a kettőt kitaposták, lehet, hogy kutyák véletlen, mert nem vitték el. Vagy nem tetszett a kutyáknak.


aztán van néhány, amelyik inkább jövőre fog virágozni, ezek a leghiúbbak lesznek, idén félmunkát nem akartak:


A legkedvesebb meglepetés az ókeresztény kápolnánál várt, ahol valaki a szerte heverő kis kövekből ágyásszegélyt épített a virágoknak. Azt hiszem, ez minden szempontból teljes sikernek nevezhető, már csak a projekt kiterjesztése van hátra a következő szezonban.





bár itt az ittenieknek sem jutott energiájuk túl robosztusra nőni, de kicsiségükben is gyönyörű, arányos kis virágok lettek



az utca másik oldalán pedig megfotóztam, hogy a rabságban élő testvérek is milyen szépek. úgy látszik, ezeknek a szabadság smafu.





hát ilyenformán



2012. április 19.

Soha de soha nem szeretnék olyan helyen lakni, aminek benne van a nevében az, hogy telep! - mondta az öcsém valamikor.


Hozzá hasonlóan sokan asszociálnak ilyen képeket a lakótelep (és főleg az állami szociális építkezések) fogalmához, pedig a teljes kép ennél azért jóval differenciáltabb, nem ennyire lehangoló, viszont nagyon izgalmas.
Erről fog szólni a tervezett sorozat, aminek első darabjaként a közelben lévő OTI-telepről írok hamarosan.

2012. április 18.

Ajánló csütörtök estére: Yann Arthus-Bertand és Luc Besson filmje a Docu Art filmklubjában!






Sok szeretettel várunk  2012. április 19-én 19:00 órakor
a ZÖLD FÖLD FILMKLUB vetítésére
A filmklub a DocuArt és az ELTE TáTK Humánökológia Mesterszak közös rendezvénye.

Program:
Yann Arthus-Bertrand: Otthonunk
2009, francia dokumentumfilm, 95 perc

Yann Arthus-Bertrand – aki a világ legjobb légifotósa – Luc Bessonnal közös alkotása a bolygónkról és annak törékeny egyensúlyáról szól. A film a világ több mint 50 országába kalauzol el, miközben a Föld kifosztásáról, energiatartalékaink módszeres pusztításáról és az élővilágunk kiirtásáról szól.

2009 június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon mutatták be ezt a másfél éven keresztül forgatott alkotást, ráadásul nem is akármilyen módon: a Cisco TelePresence virtuális tárgyalóját használták a nemzetközi sajtótájékoztatóhoz, így az újságírók több, mint 24 országban egyszerre tudtak kommunikálni a film három készítőjével. (Yann Arthus-Bertrand, Luc Besson és Francois-Henri Pinault).

Filmklubvezető: Buslig Eszter

Belépődíj: 600 Ft
Kedvezményes: 450 Ft

Helyszín: DocuArt Filmművészeti Központ
Budapest, IX. ker. Ráday u. 18. – Erkel u. 15. (Bejárat az Erkel utcából.)

2012. április 2.

április 1

gyorsan dolgozik a tavasz, ha fúj a szél, már friss lombokat fúj, nem csak kopasz ágakat mostanában nem volt időnk semmit csinálni, majd a húsvét utáni héten lesz legközelebb kertészkedés, akkor viszont jó sok munka egyszerre. ma délután megmetszettem néhány bokrot, és gyorsan körbefotóztam a tavalyi növényeink nagyját.

a közönséges somok közül ez a bokor lett a legerősebb, de ez sem igazán szimmetrikus


ébredezik a cserszömörce


a piroslevelű is (sajnos a telefon nem tudja hova élesítsen, bocsánat)


az összes homoktövis szépen megeredt, amit ültettünk


a csillagsomot jól metszettük, úgy látom, sok ilyen kis hármas ága lett, nagyon várom, mi lesz belőle