2013. április 5.

Budapest100 a 13. kerületben

Ritka jóleső érzés a városban térképpel ide-oda szaladgáló emberekbe botlani a tavasznak azon a két napján, amikor a Budapest100-at rendezik, idegenek szólítják meg egymást, ti mit láttatok, milyen volt, ezt mindenképp nézzétek meg, a gyerekeknek is tetszeni fog, szerinted odaérünk még?


Budapest100 - 2013, Angyalföld-Újlipótváros nagyobb térképen való megjelenítése
Idén holnap és holnapután lesz az évek óta nagy sikerrel futó rendezvényfüzér, amelyben az adott évben századik évfordulójukat ünneplő budapesti épületek tartanak nyílt napot, helytörténeti idegenvezetéssel, koncertekkel, mindenféle programokkal. Az ünneplés civil rendezésű eseményeket fog össze, az adott házak lakói, a középületek dolgozói mutatják be a helyeket és a történetüket. Vannak gyerekrajzok, koncertek, fényképnézegetés, némelyik házban süteményt sütnek a lakók, vagy megkínálnak egy pohár borral, miután bejártuk a házat pincétől padlásig, pallókon, létrákon, cselédlépcsőkön, vagy épp elegáns egyedi terazzo-burkolatokon sétálva.

A 13. kerületben idén a térképen bejelölt tíz helyszínen tartanak programokat:

- Bulcsú u. 21/a
- Csanády u. 21
- Hegedűs Gyula u. 43.
- Hegedűs Gyula u. 49-51.
- Kartács u. 25.
- Radnóti Miklós u. 25.
- Váci út 174. (Fertőtlenítő Intézet)
- Váci út 28.
- Visegrádi u. 23.
- Visegrádi u. 43-45.



A kezdeményezés illeszkedik egy egyre sikeresebb európai trendbe, amelyben időről időre saját városuk története iránt érdeklődő helyi turisták lelkes tömegei járják be a várost, és olyan kuriózumok iránt is érdeklődnek, amelyeket az átutazóknak jóval kevésbé van módjuk megismerni és értékelni.

Ezen a vonalon Budapest és a lakók egyre inkább egymásra találnak, lelkes helyi kezdeményezések bukkanank fel a semmiből, és épülnek egymásra, részben annak a felismerésnek köszönhetően, hogy a széteső intézmények között csak magunkra, és egymásra számíthatunk.

Gyertek!

Román Ernő tervezte a kerületben álló medvés házat, még ifjú 99 éves,
tiszteletbeli százasként megelőlegeztük a megjelenést neki, tudjátok hol van?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése