2013. március 22.

Gyorshír, fontos!

Azoknak, akik terveznek részt venni a közös kertészkedésben!
A várható időjárás, és a megrendelt föld állapota miatt tegnap napközben több megbeszélést követően módosítanunk kellett a kertészkedés időpontját.

Az elmúlt napokban hullott rengeteg csapadék miatt a föld számunkra megdolgozhatatlanul elnehezedett, ráadásul vasárnapra esőt, havazást, viharos szelet és ezek kombinációját ígérik. Most ugyan épp hét ágra süt a nap, de már nem merünk kockáztatni. A húsvét után következő hétvégén reméljük, minden lelkes résztvevővel tudunk találkozni, a program ugyanaz, a munka sok, a növények nagyon látványosak lesznek!

Az új időpont április 7. vasárnap reggel kilenc és délután három között. Gyertek!

2013. március 19.

kert


Végre ez az az alkalom, amikor nem felejtettem el előtte is lefényképezni a terepet, az előtte/utána fotókhoz. Este zseblámpával megbeszéltük Lacival, hogy mennyi milyen föld, mennyi milyen növény, és egyáltalán mi szükséges a hétvégi munkához. Kaptam tanácsokat is, hogy mi fér bele ennyi időbe várhatóan, egy csapat lánnyal, meg kisgyerekkel. Ne legyek nagyon csalódott. Majd eszünk sütit, meg iszunk szörpöt, ha nem esik az eső.

2013. március 16.

Megvan

a szöveg itt már volt.

És még az

történt a múlt héten, amikor ugye még tavasz volt, hogy lecsekkoltam a tavalyi tulipánokat, amiket gerillakertészként ültettünk ide-oda. És kinőttek! Jó, hát egyelőre nem túl látványos, de azért itt egy bizonyító jellegű fotó a cella trichora mellől.

A tulipános Budapestért tett eddigi erőfeszítéseink részletesen dokumentálva itt találhatóak meg.
 

Viszont tavaly nagyon későn ültettük el őket, ami azért rossz, mert a virágképződéshez szükségük van a hidegre, meg a hagyma a földben gondolom erősödik, szűri magába az energiát ásványi anyagok formájában. Erősödne mármint, ha jó időben leteszik, valamikor augusztus és október között. Mi talán december elején ültettük el, úgy rémlik. Mivel minden tulipán tudja, hogy virágáról ítéltetik meg, ezért a késői ültetést úgy kompenzálták hogy nagyon takarékos zömök kis szárakat növesztettek, amennyi telt, és azon fejlesztettek virágfejeket. Kíváncsi vagyok, idén karcsú óriások lesznek-e. Coming soon.

2013. március 15.

Toronyiránt

 
Az angyalföldi Szent Mihály plébániatemplom a 2013 március tizenötödikére virradó hófúvásos éjszakán

A tágabb környék a huszadik század tizes éveitől kezdve a fővárosi szociális építkezések kiemelt terepe volt, kezdetben főként barakk-szükséglakásokkal. A környéken élő katolikusok eleinte a Tomori utcai barakkiskola tornatermébe jártak misére. Az egyházközség 1923-ban alakult meg, az tornatermet pedig ekkor állandó kápolnává alakították át.

A szegedi dóm építésze, Foerk Ernő által tervezett Szent Mihály-templom néhány évvel később,  1929-30-ban épült, közvetlenül a Tripoliszként elhíresült kislakótelep mellé. 1933-ban kapott az itt működő lelkészség plébániai rangot. Nem annyira szép, mint inkább jó arányú, megnyerő épület, az évtizedek viszontagságait nagyon jól tűrő, dekoratív téglaburkolattal, rajta kicsit estlegesen elszórt díszítőelemekkel. Mellette az egyházközség kultúrháza és a plébánia épülete 1940-re készült el, Fábián Gáspár terve. A templom az építészeti szépségben nem bővelkedő környék népszerű épülete, kivilágított tornya minden irányból messzire látszik. Ami jó, mert pl a biciklim is, mint egy öreg ló, így talál haza esténként, ha magam fáradt vagyok.

Nézd, itt lentebb, a gyerekek milyen szépen beálltak a képbe mind a hatan, biztos nem gondolták, hogy csak egy-egy gombostűfejnyi pontocska lesz belőlük. Ha él közülük valaki, most olyan kilencven felé járhat.

 
A templom elkészültének évében, 1930-ban. Jól látszik, hogy a tornyon a mára már üres négyzetes mezőkben egykor a pontos időt minden irányba mutató óra volt.

2013. március 12.

Munka, március!



KÖZÖS KERTÉSZKEDÉS,

Segítséget kérünk!



Két hét múlva vasárnap, azaz március 24-én rendbe tesszük a 120-as busz Fiastyúk utcai megállójától a házak közé vezető bejáró környékét.
Ehhez szeretnénk érdeklődő itt lakók segítségét is kérni!

Ahogy korábban már hírt adtunk róla, elkészült az új betonszegély. Kibújtak, és erőteljesen növekednek a hagymás virágok is, nárciszok, tulipánok, gyöngyvirágok.
Az önkormányzat kertészeitől kaptunk egy ígéretet, hogy a bent maradt fatönköt, amivel mi nem boldogulnánk, géppel kiszedik addigra.

Ami a mi dolgunk lesz:

- Össze kell szedni a területről a szemetet.

- Rendelünk termőföldet, amivel kicsit fel kell tölteni a meglévő keretet. A már előbújt hagymások miatt óvatos, körültekintő munkával kell a földet egyenletesen szétteríteni.
- A föld mellett veszünk még cserjéket, talajtakaró növényeket, azokat is elültetjük.
- A kiszáradás ellen védő fenyőkéreg mulchot is terítünk a területre.
- Végül de nem utolsó sorban kell készítenünk egy jelképes, de egyértelmű kerítést.


Jó volna, ha minél többen tudnának akár csak egy órát, fél órát bekapcsolódni a munkába.
Akinek van munkakesztyűje, hozzon magával! Szerszámokat, szükséges eszközöket tudunk adni, ezen kívül játszóruhára, jókedvre, munkakedvre van szükség.

Március 24-én reggel kilenckor találkozunk, várhatóan háromig lesz mit csinálnunk, a két időpont között minden érdeklődőt szeretettel várunk ITT!

2013. március 7.

Ilyet!

 
Az origó cikke szerint Bécsben a kerékpárral munkába járók is igényelhetnek költségtérítést a munkáltatótól!
Ehhez a szolgálati autóhoz hasonlóan útnyilvántartást kell vezetni.
A kerékpározás Bécsben is egyre népszerűbb, évről évre növekszik a napi szinten biciklivel közlekedők aránya, ehhez a sűrű kerékpárút-hálózat mellett jól működő városi bérbicikli-rendszer is tartozik.

A munkáltató ehhez a térítéshez adókedvezményt kap, a kerékpározó munkavállalók kevésbé lesznek depressziósak, magasvérnyomás- és koleszterinbetegek, nagyjából tíz százalék kerékpáros közlekedő elérése után a város levegőminősége javul, a közterületek használhatóbbakká válnak... igazi win-win szituációnak tűnik.

2013. március 4.

végre tavasz, végre kert!


Gyorshír:
Holnapután, szerdán reggel beszélgetünk az önkormányzat részéről kertésszel, a trafóház körüli kertre szeretnénk pénzt kapni az idei évi pályázaton! Előzmények itt. Ha valakinek ötlete, kívánsága van, írjon most bátran! A közös munkát várhatóan a március 23-24-i hétvégére próbáljuk ütemezni, remélem az idő is jó lesz, és talán segítség is kerül. Részletekről nemsokára!

2013. március 3.

Ne vágj ki minden fát


Nem közvetlenül angyalföldi a téma, csak éppen állandó nyáresti pihenőhelyünk a közeli Dunaparton. Barátunk a Római-part, itt a helye.

Itt lehet lesétálni a Dunához, gyerekeket kacsázni tanítani, kagylóhéjat keresni, kutyát sétáltatni, úsztatni, kajakozni, kenuzni, barátokkal találkozni, sült halat enni, kerthelyiségben táncolni, lent a kavicsos parton nyugágyban sörözni-borozni, éjszaka kivilágított hajók tükröződését figyelni, csillagos ég alatt heverészni, a Felliniben Márkos Albert formációját hallgatni (vagy kinek kinek kedve szerint), vagy leginkább csak nézni a nagy, lomha vizet. Városon belül és kívül egyszerre, minden szempontból elérhető kikapcsolódás, akár egy hétköznap estébe is belefér.
Rengeteg pihenési lehetőség, amivel egy ilyen hatalmas folyó megajándékozhatja a partjára épült település lakóit. Budapest eddig is nagyon szűken élt azzal, ami után adottságaikkal okosabban gazdálkodó városok két kézzel kapnának.

Köszönjük a több ezer résztvevőnek, aki ezen a március másodikai szombaton ott volt, és a jelenlétével jelezte, nem akarja, hogy az ártérre épített ingaltanok védelmében a főváros által tervezett irányban alakítsák át ezt a közkedvelt természetes partszakaszt.


Néhány a témával foglalkozó oldalt gyűjtöttünk össsze a teljesség igénye nélkül, és abban a meggyőződésben, hogy a történetnek még koránt sincs vége:

– A Piknik a Római-partért esemény facebook-oldala. Az eseményt a Védegylet, a Város és folyó blog és a Magyar Tájépítészek Szövetsége szervezte.
– A természetes partszakasz fennmaradását támogató közösség a Maradjanak a fák a Rómain
– Az index videója a március másodikai demonstrációrál és az ellendemonstrációról
A Dunai szigetek blog összefoglalója a mobilgát építését szorgalmazó és az azt ellenző demonstrációról
– Egy uszadékfa összedöntheti a védvonalat - a nol cikke a mobilgát problémáiról
– Bardóczi Sándor írása Requiem a Római-partért címmel az Építészfórumon
– Tarlós István budapesti főpolgármester a témában tartott sajtótájékoztatójához kapcsolódó írás, szintén Bardóczi Sándortól.

Update: Friss fejlemények a Védegylet honlapján - a főpolgármester a gátépítésről szóló határozat elfogadása után három nappal(!) mégis ígéretet tett, hogy a főváros elkészítteti az eddig hiányzó hatástanulmányokat. Azt hiszem, nem tévedünk nagyot, ha úgy gondoljuk, ebben a lépésben szerepük volt a civilek által megmozdított budapestieknek.