2013. június 19.

A könyv jó barát. Nyúl nyúl!


iskolaköpeny, krétapor, por mindenen. az a terítő, igazán.
A Kilián György Általános Iskola tanterme 1957-ben.

2013. június 17.

Angyalföldi gyerekek


Reményi József fotóján a Béke útnál adagolja a fagyit a triciklis fagylaltos, 1953-ban. A néző pillantását a képből a fotósra kinéző kislányok ragadják meg elsőre. Nem kétséges, hogy sorra kerülnek, így a figyelmük megoszlik a fagylalt és a fotós között. Másodszorra azt látom, hogy milyen csinosan vannak öltöztetve a gyerekek. Aztán feltűnik, hogy mekkora csapatban verődtek össze az utcán a fagylaltos csengőjére. Tavasz lehet, vagy egy hűvösebb kora nyár, még tart az iskola. A pillangós masnidivat, bájos, ilyen volt anyám két copfjában is ötévesen. Hátrébb a nagylány kötényruhája már talán iskolaköpeny. A fagylaltos elegáns fehér egyensapkája mintha a flottillát idézné. Vajon vállalati egyenruha része? A háttérben a Béke úton éppen megáll a villamos.
Te mit látsz még?



Egy-két hónapja továbbadtam a hírt, hogy gyűjtést szervez 13. kerületi fotókból a Dagály utcai könyvtár. Az ajánlat úgy szólt, hogy segítenek szkennelni azokat a családi, amatőr képeket, amelyeken a kerületi helyszínek látszanak, és lehetővé teszik, egyben kérik a képek megosztását. A munka elkészült, a beérkezett képekből a kiállítás megnézhető online is (sajnos kis méretben), a könyvtár egyik termében pedig június 1. és augusztus 23 között (a nyári nyitvatartás korlátozott).

Lehet szemezgetni a fotók közül, ezek itt például újabb képek az öreg kintornásokról, akik után hosszabban nyomoztunk egy fél éve, meg is írtuk itt meg itt.
Míg a negyvenes években épült közeli OTI-telep kicsi kertes bérházait a többnyire négy-hat gyereket nevelő munkáscsaládok között osztották ki, addig a hatvanas évek elején átadott Thälmann utcai lakótelep lakásaiban jellemzően már kétgyerekes családok éltek. A fényképet készítő valószínűleg a saját kislányát állította  képbe, aki büszén pózol a verkli mellett. Igazi jókislánynak tűnik, a piros pöttyös kalapkája ma épp megint nagyon menő lenne.



Köcze Pálné fényképei 1965-ből